Är prylar ett mått på människovärde?

I en bil på väg från Uppsala till Göteborg hinner man avhandla en hel saker och inte allt för sällan är det samhället vi lever i som kommer på tapeten.
 
Hur mäter vi status i vårt samhälle? Är flest/störst prylar verkligen så viktigt? Och den största frågan av alla är VARFÖR är det materiella så viktigt idagens samhälle?

Det finns faktiskt ett enkelt svar på frågan och det stavas k.a.p.i.t.a.l.i.s.m för precis så är det. Vi lever i en kapitalism och den har som enda syfte att expandera och få oss att konsumera mera. För att få oss till denna ohållbara konsumtion krävs det att vi intalas att saker är viktigt, att saker är ett mått på hur bra vi lyckats, att saker är ett mått på hur bra människor vi är.

Att vi sedan drivs till att förköpa oss och leva i en illusion om att vi äger de pinaler som egentligen är i bankens ägo är bara en effekt och den dagen vår bubbla spricker (och ja, det är bara att se sig om i världen och inse att det kommer hända förr eller senare) så sitter vi rejält i skiten.

Saker tillverkas i en takt som får oss att köpa mer oftare. Ta exemplet med mobiltelefonen, en modell är omodern redan efter ett halvår på marknaden. Och om ni nu tror att det är för att utvecklingen går så fort framåt så är ni ordentligt förda bakom ljuset, det är helt enkelt för att man tillverkar en apparat med betydligt lägre kapacitet än vad man egentligen har kunskaper till för att, några månader senare, släppa en "nyare" variant och på så sätt få kunderna att köpa nytt återigen.

Ikväll tittade jag på Böda Camping och det var ju ganska slående redan de första fem minutrarna att här var verkligen störst och mest status på hur väl man lyckats i campinglivet...

Jag undrar bara när har det gått så långt att världen inser att den kapitalism vi lever i inte kan expandera mera?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0